Kaïns oerverhalen

Anne over 'Silla'

‘Een nieuwe stap in mijn leven, meedoen aan een musical?! Is dat wel wat voor mij?! Ik weet het niet... Maar wat ik wel weet, is dat ik heel veel van zingen houd en dat ik daar enorm van geniet! Zingen is goed voor me, het maakt me gelukkig en daarnaast vind ik het ook leuk en (ont)spannend om nieuwe mensen te leren kennen. Voor mij is het heel lang geleden, dat ik meedeed aan de musical Nehemia in Zierikzee. Ik vond het enorm leuk! Daarna heb ik zelf niet meer in een musical gespeeld, maar liet ik het aan mijn leerlingen van groep 8 over. Dus het is voor mij een nieuwe ervaring.

Lees meer »

Diana over 'Vrouw van Jafet'

Als vrouw van Jafet ben ook ik naamloos. Niet echt van betekenis. Dus als Jafet op een goede dag thuis komt met t nieuws dat we mee gaan varen op de boot die zijn vader Noach bouwt, is dat een mededeling. Geen vraag wat ik daar van vind. Zo gaat dat al tijden en ‘t zal ook nog tijden duren voordat vrouwen daarin van betekenis worden.Maar dat mijn mening niet gevraagd wordt, betekent niet dat ik die niet heb… 

Lees meer »

David over 'Kaïn'

“Wie ben jij?” Dat is de eerste vraag die Kaïn stelt op het moment dat hij in scène 1 oog in oog komt te staan met zijn spiegelbeeld. Best heftig, als je er over na gaat denken. Stel je maar eens voor dat je in de spiegel kijkt, en eigenlijk geen idee hebt wie je daar ziet. Wat doe je dan? Wat kán je dan?

Lees meer »

Feije over 'Kenan'

Feije wordt Kenan. Van Kenan had ik nog nooit gehoord. De EO zegt dat Enos 50 jaar was toen hij Kenan verwekte. Dat wil zeggen net zo oud als mijn vader toen hij mij verwekte. Dat klopte mooi. Hoewel het niet klopt. De Bijbel noemt 90 als de leeftijd dat Enos zijn eerste zoon Kenan verwekt. Het schijnt trouwens dat Kaïn en Kenan dezelfde naam dragen: hun naam betekent Speer.

Lees meer »

Jouke over 'Abel'

Toen ik vlak voor de coronapandemie bij de opvoering van Jozef was, groeide mijn bewondering voor de Eshof gemeente, die er steeds weer in slaagt zo’n spektakel te organiseren. En nu twee jaar later, mag ik zelf meedoen.

Lees meer »

Ellie over 'Vrouw van Noach' (deel 2)

Ik heb het me vaak afgevraagd: had ik ‘ja’ tegen hem gezegd als ik alles van tevoren geweten had? Als ik had geweten hoe hij van het pad af zou raken, in de greep zou raken van de drank? Was ik ook dan zijn vrouw geworden?

Lees meer »

Jan over 'Noach'

Als ik naar Noach kijk, dan zie ik een man die ambachtelijk is. “Geleest” op de oude manier. Heeft niet zoveel op met hedendaagse vernieuwingen. Traditioneel. Ook in relaties. Trouw aan waarden en normen waaraan hij vasthoudt. Maar ook trouw aan zijn opdracht. Standvastig daarin. Misschien ook wel koppig. Uitvoerder in het reorganiseren van de “schepping”. Eigenlijk een hedendaagse manager die een bedrijf saneert.

Lees meer »

Kirstin over 'Eva'

Je zult maar de eerste vrouw op aarde zijn! Dat denk ik steeds, wanneer ik me indenk hoe het voor Eva moet zijn geweest. Je leeft samen met je man, op een prachtige plek, waar het je aan niets ontbreekt. Kun je dan wel zien hoe goed je het eigenlijk hebt? Als het enige dat je kent, het Paradijs is? Kun je het goede kennen, wanneer je niet weet wat het kwade is? Hoe leef je dan je leven? Wanneer je je nergens aan kunt spiegelen…

Lees meer »

Henk over 'Adam'

Het was voor mij een leuke verrassing dat ik de rol van Adam toebedeeld kreeg. Hoe ervaar ik dat personage? Adam is natuurlijk meer dan een personage. Adam staat voor de hele mensheid. In al haar facetten. Lekker breed en veelomvattend dus.

Lees meer »

Mieke over 'God'

‘‘Als ik God was’, zong Peter Koelewijn in de jaren ‘70. Als ik God was… ik probeerde het me weleens voor te stellen. Almachtig? Onmogelijk. Dan zou je in jezelf verstrikt raken. En hoe eenzaam zou dat zijn.  Een antwoord op alle vragen? Nee, eerder het begin ervan. Stel je voor, dat je zou moeten beantwoorden aan alle verwachtingen die mensen van je hebben? Onbegonnen werk. Als ik God was… Ik moest er niet aan denken. 

Lees meer »

Ellie over 'Vrouw van...'

De vrouw van… De rollen voor de musical Kaïn zijn voor het grootste deel verdeeld. Omdat ik dol ben op toneelspelen, heb ik mee gedaan met de audities. En een bijzondere rol toebedeeld gekregen: de rol van devrouw van Noach.

Lees meer »

Jules Deelder over 'Eden'

Het leven in de Hof van Edenwas te mooi om waar te wezenDe zon kwam op de zon ging onderDe tijd was nog niet uitgevondenEr was hemel er was aardeEr was lucht en er was waterIn het bos de wilde beestenEr was Adam er was EvaZe leefden met elkaar in vredeZonder doel en zonder redenZe kenden oorzaak noch gevolgEr was toekomst noch verledenZe waren en dat was genoegTe zijn zonder het te weten

Lees meer »