Simonet over 'Intrigant'

Gepubliceerd op 30 december 2022 om 10:04

Spiegels hebben een nadrukkelijke rol in onze musical. De intrigant heeft ook een handje van spiegelen. Intrigant, een definitie: ‘Iemand die op stiekeme wijze en door mensen te manipuleren zijn zin probeert te krijgen’. Arglistig, complotteur, indringer, konkelaar, onderkruiper, opruier, opstoker, streber, tweedrachtzaaier. In het script wordt de intrigant genoemd als ‘serpent en onruststoker’. En God: ‘’Ik kan me niet herinneren dat ik jou ooit heb gemaakt’’. Eén van de woordgrapjes van Gerard & Gerard. De slang hoort bij de schepping. Hoezo ‘niet gemaakt’?

In lied 3 zingt de slang tegen Eva dat zij zich net als zij miskend voelt en wijst Eva op die práchtboom. Oh, oh... En Eva antwoordt ‘’Dank je, slimme lieve slang, jij zit in mijn hart’’. Ssssnak, sssmak, ssssmul, sssvul, ssssmik, sssslik….

In de Bijbelse setting is de slang -de intrigant- de ultieme verleider. Waarom eigenlijk niet een ander dier dan de slang? De slang slingert met onverwachte lage bewegingen, is ongrijpbaar en komt op een plek tevoorschijn waar je argeloos bent en hem niet verwacht. Het druipt ervan af bij onze intrigant in de musical. Ze kruipt onder je huid, ze zit in je hoofd, is dol op intriges. Ze ziet zichzelf als dienstbaar aan alles en iedereen. Tegen God zegt ze ‘’Doe wat u niet laten kan, maar zeg niet dat ik u niet gewaarschuwd heb’’. Ze probeert altijd en overal wat recht is krom te praten. Op charmante wijze, in een glanzend pakje, loopt ze te zeiken en te zieken en ondermijnt ze het goede. Met plezier. Je hebt het vaak niet door. Dusss… Wie is de Mol?

Zulk soort ‘raadgevers’ komen we dagelijks tegen. Kamerleden die neveninkomsten niet melden. Was er dat stemmetje dat het voor hen vast niet zou gelden? Complotdenkers die zich presenteren alsof zij de enige waarheid weten en lak hebben aan wetenschappers? Of die vrouw in de kinderopvang die niet meldde dat ze een kind had laten vallen. Hoe kan ze nog betrouwbaar overkomen? En zo’n ‘molletje’ van mezelf, ga ik op de fiets als het regent of pak ik dan liever de auto?

De intrigant speelt het spel op slinkse wijze. Het lijkt of ze kritisch is, maar haar hoogste doel is het goede in de war te brengen of onderuit te halen. Waar het op neer komt is dat we zelf verantwoordelijk zijn en keuzes kunnen maken die verder reiken dan ons eigen belang. Zelf nadenken over die verleidelijke stemmetjes in je hoofd, de media, winkels en overal. We hebben tenslotte allemaal kennis van goed en kwaad…

Door: Simonet Schoon

De rol van Intrigant wordt gespeeld door Sterre Heerlien. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.