Kaïns oerverhalen

Kaïn - musical van spiegels en rode lijsten

Waarom staan er op de foto’s van de spelers in de musical toch van die rode lijsten? Op het podium staat ook al een grote rode lijst: als spiegel waarin Kaïn zich niet wil herkennen. Maar ook als deur van de ark van Noach en uiteindelijk als een poort naar een leven met een ander.

Lees meer »

De overweging van 29 januari

Op 29 januari vond in De Eshof de tweede dienst in een reeks van vier plaats, met ‘verhalen van het begin’: de eerste hoofdstukken van het boek Genesis. De musicalgroep Kaïn zal in de kerkdienst aanwezig zijn en enkele liederen zingen.

Lees meer »

Simonet - een inleiding

Kaïn en Abel. Twee broers. We kennen ze als duo en noemen ze meestal in één adem. Maar na de moord op zijn broer staat Kaïn alleen. Van God en iedereen verlaten. Of niet? Hij gaat op reis met zijn vele vragen en onzekerheden. Een zoektocht naar antwoorden. Een reis naar wie hij zelf is. Een zwerftocht naar anderen. Zijn er mensen die hem accepteren zoals hij is met zijn fouten en gebreken? Kan hij zijn eigen aandeel zien of blijft hij anderen beschuldigen? Gaat hij leren dat ieder mens verantwoordelijk is voor zijn eigen goede en slechte daden?

Lees meer »

Simonet over 'Intrigant'

Spiegels hebben een nadrukkelijke rol in onze musical. De intrigant heeft ook een handje van spiegelen. Intrigant, een definitie: ‘Iemand die op stiekeme wijze en door mensen te manipuleren zijn zin probeert te krijgen’. Arglistig, complotteur, indringer, konkelaar, onderkruiper, opruier, opstoker, streber, tweedrachtzaaier. In het script wordt de intrigant genoemd als ‘serpent en onruststoker’. En God: ‘’Ik kan me niet herinneren dat ik jou ooit heb gemaakt’’. Eén van de woordgrapjes van Gerard & Gerard. De slang hoort bij de schepping. Hoezo ‘niet gemaakt’?

Lees meer »

Leah over 'Kleine Kaïn'

Kleine Kaïn (Kaïn 2) is het verleden, het heden en de toekomst van Kaïn. Ik ben bij de start van Kaïns zwerftocht. En ook bij het einde. Wanneer ik Kaïn voor het eerst ontmoet in de musical, is hij net begonnen met zwerven. Hij is boos en bang, hij heeft net alles verloren. Hij is helemaal alleen. Tijdens zijn zwerftocht zoekt hij iemand, iets. Dat heeft hij misschien zelf nog niet eens door. Ik help hem om te gaan zoeken. Maar daar is hij dan nog niet aan toe. Ik zet Kaïn aan het denken. Ik stel vragen. Ik hou hem een spiegel voor.

Lees meer »

Het verhaal gaat...

Maandag. 2022 jaar na Christus. Geen dominee in het café. Noach ook niet. Dus heeft Eva zelf maar gepreekt. Genesis 7. Ging over onze musical. Schrok me wild!Een gesprek in het maandagcafé over de ark van Noach was aanleiding om de ‘feiten’ er nog maar eens op na te slaan. De vraag in kwestie: Als de ark was vastgelopen op een bergtop, maar de aarde stond verder nog helemaal onder water, zou Noach dan alle dieren al van boord hebben laten gaan? Dan zou het wel heel druk zijn geweest aan de top, op zo’n klein stukje grond. Maar hoe lang duurde het dan nog, voordat het water zakte en de dieren weer voet aan wal konden zetten?

Lees meer »

Ankie over 'Krantenbezorger'

Na de oproep van het team om na te denken of je toch niet een kleine rol wil spelen heb ik het script nog een keer bekeken en gelezen. Ik besloot om de rol van krantenbezorger op me te nemen. Toneelspelen? Nooit gedaan, maar nu ga ik het doen.

Lees meer »

Hetty over 'Cham'

Als middelste kind heb je vaak een bijzondere positie in een gezin. Dat geldt ook voor mij. Broer Sem, de oudste, is altijd zó serieus en plichtsgetrouw. Logisch ook wel, vader en moeder zeggen vaak dat Jafet en ik een voorbeeld aan hem kunnen nemen, ze geven hem de meeste verantwoordelijkheid. Dan word je vanzelf zo. Natuurlijk neemt hij de bouw van de ark ook bloedserieus.

Lees meer »

Anne over 'Silla'

‘Een nieuwe stap in mijn leven, meedoen aan een musical?! Is dat wel wat voor mij?! Ik weet het niet... Maar wat ik wel weet, is dat ik heel veel van zingen houd en dat ik daar enorm van geniet! Zingen is goed voor me, het maakt me gelukkig en daarnaast vind ik het ook leuk en (ont)spannend om nieuwe mensen te leren kennen. Voor mij is het heel lang geleden, dat ik meedeed aan de musical Nehemia in Zierikzee. Ik vond het enorm leuk! Daarna heb ik zelf niet meer in een musical gespeeld, maar liet ik het aan mijn leerlingen van groep 8 over. Dus het is voor mij een nieuwe ervaring.

Lees meer »

Laura, ons zeilmeisje

Repeteren aan boord. Voordat ik op 5 april vertrok naar Curaçao om op te stappen op de Amante om deze terug te zeilen naar Nederland had ik de wens om alle musicalnummers uit mijn hoofd te kennen bij thuiskomst. Herkennen jullie dat, die goede voornemens? This happened…

Lees meer »